Wat?

Sinds 2012 maak ik mijn eigen voorstellingen met pianist PieterJan Cramer van den Bogaart. Ik noem het muzikale monologen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het verhalende binnen een lied. Dus als je een reeks liederen achter elkaar zet, ontstaat er een verhaallijn.

Indra

Vers van de pers is “Indra – een muzikale mythe”. PieterJan en ik schreven de muziek, alle teksten en liedteksten zijn van mijn hand. Het ensemble is aangevuld met bassist Dion Nijland en drummer Nout IngenHousz. Na de LAB-dagen in de Roode Bioscoop in 2020 kregen we door een subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten de mogelijkheid om het stuk te blijven doorontwikkelen. In januari/februari 2021 zal de muzikale voorstelling te zien zijn in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, onder de strenge coronamaatregelen.

Ook zal er een luisterboek komen in 2021.

Koufront

Monique01Bklein-800pixelsfoto: Jerome de Lint

Koufront is de tweede samenwerking tussen PieterJan Cramer van den Bogaart en mij. Ik noem deze monoloog een muzikale trip over stilstand. Het gaat over twee mensen, die voelen dat er gaandeweg een einde ontstaat aan hun relatie en dat er geen weg terug is. Ik zing en vertel over de worsteling in hun hoofd en de apathie die hen overvalt. Monoloog en bewerkte muziekstukken uit het klassieke, pop- en jazzrepertoire vertellen het verhaal.

Monique de Adelhart Toorop – zang, tekst, liedvertalingen, muziekbewerkingen      PieterJan Cramer van den Bogaart – piano, accordeon, zang, muziekbewerkingen
Heike Wisse – eindregie

Dit vonden enkele bezoekers: “..voelde alsof ik naar de film was geweest” “waanzinnige voorstelling; het ene lied nog mooier dan het andere. kippenvel” “prachtige stem, gevoelige teksten” “filmisch, krachtig, pijnlijk mooi!” “zo herkenbaar zonder voorspelbaar te zijn” “.. ik vond het heel leuk om je te horen zingen in zoveel verschillende stijlen”

We speelden zo’n 20 keer door het hele land. Van de voorstelling bestaat een live registratie in een mooi boekje. Heb je interesse, mail me dan voor de details!

Mijn eerste solo was:

Bergen Geluk
Muziek en verhalen over bergwandelen

In dit soloprogramma vertel en bezing ik mijn persoonlijke ervaring over het wandelen in de bergen. In deze expeditie laat ik mij muzikaal uitdagen: composities uit de klassieke muziekliteratuur, eigen stukken, maar ook uit de jazz en wereldmuziek vormen de basis voor het programma. Met als grootste gemene deler: het onderwerp ‘bergen’.
Elk stuk is bekeken vanuit een ander perspectief, bewerkt en omgebogen tot een eigen muzikale interpretatie, zoals een tocht in de bergen je steeds weer kan verrassen.
Zo stort ik mij op Alban Berg, glijd door naar Annie Lennox, een barok landschap wordt vurige flamenco, en seil ik ab van gospel via Schubert naar Dowland.

Idee, teksten, arrangementen, zang: Monique de Adelhart Toorop
Piano, accordeon en zang: PieterJan Cramer van den Bogaart
Regie: Heike Wisse

Wat de pers schrijft over “Bergen Geluk”:

bergengelukflyerrecensieParool28feb EindhovensDagblad