Eigen Werk

Sinds 2012 maak ik mijn eigen voorstellingen met pianist PieterJan Cramer van den Bogaart. Ik noem het muzikale monologen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het verhalende binnen een lied. Dus als je een reeks liederen achter elkaar zet, ontstaat er een verhaallijn.

nuts! – LIEDCYCLUS 

foto: Jerome de Lint

Van het Amsterdams Fonds voor de Kunst ontving ik een stipendium om mijzelf te blijven ontwikkelen als zangeres, componist en theatermaker. Mijn nieuwste project heet “NUTS”. “NUTS” gaat over de krankzinnige tijd waarin wij momenteel leven, alles ingericht vanuit het efficiënte denken en het marktprincipe. De homo oeconomicus is slaaf van zijn eigen bedachte systemen. Een Dreigroschenoper anno 2023. In januari 2023 heb ik in drie LAB-dagen in de Roode Bioscoop Amsterdam de elf geschreven  stukken in liedcyclusvorm uitgeprobeerd voor publiek. In november gaan we de muziek opnemen, om later in 2024 te presenteren. NUTS speel ik met PieterJan Cramer van den Bogaart (piano), Dion Nijland (contrabas) en Nout Ingen Housz (drums).

Indra

Deze zelfbedachte mythe gaat over de zoektocht van het Indonesische jongetje Indra naar de vader die hij nooit heeft gekend. Eerder is het een queeste waarbij hij gaandeweg steeds meer over zichzelf leert. De muziek is van PieterJan Cramer en mij, alle teksten van mijn hand.

Van het V-Fonds – Immaterieel Indisch en Moluks Cultureel Erfgoed ontving ik een subsidie om in 2024 een reprise te produceren voor in verhalenhuizen, vestzaktheaters en concertzalen. Houd de site in de gaten voor speeldata. Wist je dat er ook een aparte site bestaat voor Indra? NAAR DE SITE

voor informatie en boekingen: HKT producties | Gerda van Capellen

Bestel hier het Fysieke boek: naar de webshop

OF LUISTER VIA STORYTEL of NATIONALE BIBLIOTHEKEN

OF KOOP HET DIGITALE BOEK VIA LUISTERRIJK, BOL.COM

Koufront

Monique01Bklein-800pixelsfoto: Jerome de Lint

Koufront is de tweede samenwerking tussen PieterJan Cramer van den Bogaart en mij. Ik noem deze monoloog een muzikale trip over stilstand. Het gaat over twee mensen, die voelen dat er gaandeweg een einde ontstaat aan hun relatie en dat er geen weg terug is. Ik zing en vertel over de worsteling in hun hoofd en de apathie die hen overvalt. Monoloog en bewerkte muziekstukken uit het klassieke, pop- en jazzrepertoire vertellen het verhaal.

Monique de Adelhart Toorop – zang, tekst, liedvertalingen, muziekbewerkingen      PieterJan Cramer van den Bogaart – piano, accordeon, zang, muziekbewerkingen
Heike Wisse – eindregie

Dit vonden enkele bezoekers: “..voelde alsof ik naar de film was geweest” “waanzinnige voorstelling; het ene lied nog mooier dan het andere. kippenvel” “prachtige stem, gevoelige teksten” “filmisch, krachtig, pijnlijk mooi!” “zo herkenbaar zonder voorspelbaar te zijn” “.. ik vond het heel leuk om je te horen zingen in zoveel verschillende stijlen”

We speelden zo’n 20 keer door het hele land. Van de voorstelling bestaat een live registratie in een mooi boekje. Heb je interesse, mail me dan voor de details!

Mijn eerste solo was:

Bergen Geluk
Muziek en verhalen over bergwandelen

In dit soloprogramma vertel en bezing ik mijn persoonlijke ervaring over het wandelen in de bergen. In deze expeditie laat ik mij muzikaal uitdagen: composities uit de klassieke muziekliteratuur, eigen stukken, maar ook uit de jazz en wereldmuziek vormen de basis voor het programma. Met als grootste gemene deler: het onderwerp ‘bergen’.
Elk stuk is bekeken vanuit een ander perspectief, bewerkt en omgebogen tot een eigen muzikale interpretatie, zoals een tocht in de bergen je steeds weer kan verrassen.
Zo stort ik mij op Alban Berg, glijd door naar Annie Lennox, een barok landschap wordt vurige flamenco, en seil ik ab van gospel via Schubert naar Dowland.

Idee, teksten, arrangementen, zang: Monique de Adelhart Toorop
Piano, accordeon en zang: PieterJan Cramer van den Bogaart
Regie: Heike Wisse

Wat de pers schrijft over “Bergen Geluk”:

bergengelukflyerrecensieParool28feb EindhovensDagblad